Förra året vid den här tiden anlitade vi Janne på Kalejdo Bygg för att verkställa de idéer jag hade kring vår uteplats. Målet var en insynsskyddad uteplats med plats för matgrupp, sköna vilstolar, bekväma soffor att hänga i, en brasa att mysa vid, vackra växter och goda örter. Hela härligheten skulle förstås i möjligaste mån produceras av det material vi redan hade, min vana trogen.

När vi byggde om missionshuset till bostad valde vi att använda den gamla takplåten från båthuset på en av väggarna i vardagsrummet. Det blev en hel del över, så redan då kändes det naturligt att även använda det på uteplatsen. I Jannes händer fick de nytt liv som insynsskydd och vi slapp lägga tid, energi och pengar på att köpa virke. Den råa industrikänslan förstärktes också, vilket förstås passar utmärkt när Johans glasmästeri ligger vägg i vägg.

Vi behövde en dörr ut från uteplatsen och den tillverkade vi av överbliven ytterpanel från ombyggnationen. Vi satte då in två extra fönster, så det blev panel över där fönstren nu sitter. Tillsammans med några reglar och överbliven färg blev det en stadig och dekorativ dörr som matchar huset.

För några år sen fick jag ett gäng bord och stolar av ett hotell i Uppsala när de förnyade sitt möblemang. Jag hade först tanken att fixa till borden, men vid en närmare titt såg jag att bordsskivorna var gjorda av fanerad spånskiva. Det skulle helt enkelt inte vara värt besväret och bordsskivorna fick därför sin sista vila på återvinningen… Däremot benen… de var i solid ek så de sparade vi. Sen dess har de legat på vinden i väntan på sin nya plats.

När jag gick på skattjakt på vinden såg jag dom. Benen! Det solida virket skulle passa utmärkt utomhus, men till vad? När geniknölarna hade gnuggat färdigt skissade jag upp en idé på fällbara vilstolar som också kunde förvandlas till soffor och soffbord. Benen skulle sågas till brädor och användas till vilstolsbygget. Janne fick skissen och lyckades tolka den helt och fullt. Resultatet blev precis som jag ville! Sköna, bekväma vilstolar att slappa i, lyssna på podd eller bok och sippa på ett glas vin eller en kopp kaffe. När gästerna kommer kan vi enkelt fälla ner de ställbara ryggstöden och flytta ihop vilstolarna längs väggen. En eller två fotpallar förvandlas till soffbord och vips… har vi en soffhörna! Flexibelt möblemang… av överblivet material! Tjoho, vilken kick! Tyvärr hittar jag inte skissen, så ni får hålla tillgodo med skisserna på planket.

Skiss på planket från sidan och genomskärning.

Skiss på planket från ovan.

På vinden fanns också en cool öppen spis från 50-talet, som Johan fått av en vän när hon installerade en ny kamin. Den öppna spisens storhetstid var förbi, men som “eldstad” på uteplatsen kunde den väl funka? Jojomen, med några blockljus i får man känslan av eldstad och något att vila blicken på när man slappar i vilstolarna.

Matbordet har vi ärvt från Johans pappa och tillsammans med några nyköpta stolar fick det duga som matplats förra sommaren. I år har vi byggt ett nytt utebord. Ett inlägg om detta kommer snart! Till stolarna sydde jag kuddar av en avlagd vaxad duk, vilket gör att de står emot lite vått från ovan. Kronan på verket blev de blomlådor vi tidigare byggt av emballagevirke. De kompletterades med kopparbunkar och diverse udda kärl som jag hittade på vinden.

Vi är sjukt nöjda med både funktion och utseende på vår uteplats! Här har vi redan spenderat många timmar och så fort det blir lite varmare blir det både luncher, fika och middagar här!