Är det något vi har gott om i vårt västerländska samhälle, så är det ting. Med ting menar jag prylar, pinaler, saker och grejor – stora som små. Alltså, de materiella resurser vi har i vår ägo. Det kan vara möbler och annan inredning, men också kläder, verktyg, bilar, båtar och fritidshus. Plus det som finns i garderober, skåp, förråd och garage. En hel del med andra ord. 

Många av oss upplever brist på tid, energi och ibland pengar, men ting… det har vi egentligen ganska gott om. Ändå vill vi ha mer. Konsumtionen fortsätter att öka och fenomen som Black Friday och julhandeln slår rekord varje år. Vi shoppar som aldrig förr och till slut står vi där med prylar i varje vrå, men alldeles för lite tid för att hinna använda dom. Det dåliga samvetet växer, dels för att vi inte använder prylarna, dels för att vårt klimatsamvete gnager. 

Men det finns en lösning. Kartlägg dina ting och se vad du kan återanvända, skänka, sälja, hyra ut, göra om, byta, laga, upcycla, återvinna, ägodela eller renovera. Jag lovar, det kommer att vara en hel del. På köpet får du luftiga förråd och garderober, ett rent samvete, tid och energi för annat än dina prylar och pengar till det som gör ditt liv meningsfullt på riktigt. 

Tankar om tid

Tankar om energi

Tankar om pengar