Framtidsdagar. Ett ord som berör. Dagar om framtiden. Stimulerande för en del, skrämmande för andra. I den känslan ligger mycket av svaret på hur vi väljer att se på våra liv. Sitter vi vid rodret eller går vi inte ens ombord, för att vi är osäkra på hur seglatsen ska bli? Ser vi det som ett liv som vi själva styr? Eller som ett liv som vi har svårt att påverka? Det är som det är och blir som det blir i livets lotteri. Ett liv där makten inte finns hos mig själv utan dikteras av samhället, arbetsgivaren, familjen, ekonomin…

Med det senare perspektivet har vi valt att stanna på bryggan. Vi ser inte poängen med att göra framtidsdagar. Varför ägna min dyrbara tid på det när jag ändå inte kan påverka min lön, arbetstid, när jag är ledig osv? Varför drömma om ett liv jag inte kan uppnå om jag inte vinner storvinsten eller får ett arv från en okänd gammelfaster i USA? Nej, då mår jag bättre av att vara realistisk och se till det jag har och kan påverka.

Men tänk om du kan påverka mer än du tror? Tänk om allt du behöver finns rakt framför näsan på dig? Om du har mer resurser än du tror och det som behövs är att du omfördelar dom? Tänk om du kunde skapa mer frihet i ditt liv bara genom att gå på skattjakt därhemma? Tänk om det kan vara början till ditt drömliv?

Jo, jag är seriös. Jag har gjort hela resan själv och insett att jag har makten att påverka mitt liv i den riktning jag vill, bara genom att tänka om kring de resurser jag redan har. Jag pratar förstås om pengar, men också min tid, energi och de fysiska tillgångar jag har. Här finns mycket frihet att hämta. Tro mig.

Så här gick det till när jag började gräva där jag stod
  1. Mina utgifter: Jag tog en ordentlig titt på mina utgifter och värderade dom enligt wow och suck, dvs vilka utgifter var värda sitt pris, vilka var inte det? Det gav mig en bra bild av hur jag ville spendera mina pengar.
  2. Min tid: Jag förde dagbok över hur jag disponerade min tid och värderade dom enligt wow och suck, dvs vilka aktiviteter tyckte jag var värdefulla, vilka var inte det? Det gav mig en bra bild av hur jag ville spendera min tid.
  3. Min energi: Att lägga tid och pengar på det jag inte ser något värde i tar energi. Hur kunde jag minska eller ta bort en del av dessa aktiviteter? Hur kunde jag minska eller ta bort en del av de utgifter som jag inte såg något värde i? Ex. minska ränteutgifterna på bolånet genom att byta bank och halvera den tid jag lägger på sociala medier varje dag.
  4. Mina fysiska resurser; Allt materiellt kostar pengar i inköp och behöver förvaras och skötas om, alltså tar de både tid, energi och pengar. Jag började gå igenom skåp, garderober och förråd och värderade prylarna i WOW och SUCK. Suck-prylarna såldes, skänktes, upcyclades eller hyrdes ut.

    Genom att sälja det jag inte längre använder, upcycla till det jag behöver och hyra ut en del av det jag vill behålla, får jag pengar till det jag verkligen vill.

Att rensa är inte ett endagsjobb utan ett kontinuerligt arbete, speciellt eftersom vi fått ärva en hel del genom åren. Förtjänsten använder vi till större inköp. I år står ett bomkapell, ett underlakan i linne och en spis till båthuset på önskelistan. Våra semestrar och workations finansieras genom att vi hyr ut vårt älskade fritidshus och vår bostad. Vi har också planer på att hyra ut segelbåten, verktyg och släp.

Så…vad lägger du tid, pengar och energi på som inte ger dig något? Vad skulle du vilja göra mer av? Börja gräva där du står och du kommer att upptäcka många glömda skatter! Varmt lycka till!