Jag får ofta höra att vi lever ett gott liv och kan bara hålla med. Ibland förstår jag inte själv att jag får vara med om detta! Jag är sååå tacksam för det. Lika ofta får jag höra att jag är lyckligt lottad som kan unna mig allt detta. Där håller jag inte med. Mitt liv är inte ett resultat av tur, utan medvetna val under flera år som steg för steg tagit mig dit jag är idag. Däremot har jag både tänkt och gjort på ett nytt sätt än tidigare. Det som också gjort min livsstil möjlig är att den i mångt och mycket är hållbar. 

Så hur gjorde jag? Resultaten kom när jag skiftade mindset och började se mina tillgångar som tillräckliga istället för otillräckliga. Jag hade tidigare levt i brist. Brist på tid, brist på energi och brist på pengar… Jag såg ingen utväg utan fortsatte streta i det ekorrhjul som jag trodde jag var dömd att leva i. Offerkoftan satt tajtare för varje år och jag levde i tron att lösningen på detta behövde komma utifrån. Typ att jag fick ett mer välbetalt jobb, träffade en man eller vann pengar… 

Sen kom skiftet. Jag insåg att jag tittat åt fel håll. Att jag satt på lösningen själv. Jag såg att jag själv hade alla resurser jag behövde för att skapa en förändring. 

Det jag såg var mina befintliga tillgångar: tid, energi, pengar och materiella ting. Jag började kartlägga vad jag la min tid och mina pengar på och analyserade vad av detta som gav mig energi. Jag började känna inåt för att leta fram nya och gamla drömmar, definierade vad frihet är för mig och gjorde moodboards. Att tydliggöra mina drömmar var en otrolig kick och det gav mig massor av energi att fortsätta. Jag blev motiverad att ta mig an nästa del – att gå på skattjakt.

Jag tog helt resolut på mig frihetsglasögonen och gick likt Pippi på skattjakt genom garderober, skåp, lådor, förråd och garage för att hitta de prylar jag inte använder eller behöver.

Glömda och gömda skatter som nu skulle få börja jobba för mig istället för att ligga och trycka i nåt skåp. Ovärdigt, både för prylen och för mig. En skatt är ändå en skatt och ska inte underskattas (ursäkta… jag kunde inte låta bli :-D))

Och mitt nya mindset (och sedermera också min mans) har gett resultat. 

  • Vi har finansierat flera resor, hotellvistelser och upplevelser med pengar från skatter som vi sålt eller hyrt ut. 
  • Vi har minskat vår konsumtion, eftersom vi känner att prylar tar mer än de ger. 
  • Vi har minskat våra utgifter, eftersom vi sällan behöver något. 
  • Vi har frigjort både tid, energi och pengar genom att ha färre prylar att ta hand om. 
  • Vi vårdar det vi har eftersom vi värdesätter det.
  • Vi jagar inte efter nya snabba kickar, utan har ett större lugn
  • Jag har frigjort tid till det jag tycker om genom min tids- och energikartläggning.

Så. Den första och största nyckeln till att skapa ett liv med mer frihet är att skifta mindset kring de resurser du redan har tillgång till. Du har allt du behöver för att börja! Visst är det magiskt när man tänker på det?! Vilka skatter har du i din skattkista?