Igår publicerade jag ett inlägg i sociala medier om hur mycket jag uppskattar känslan av att börja på noll när det gäller att skapa sina vardagsrutiner. För mig är känslan som ett vitt ark, en möjlighet för mig att börja om, förändra och förnya! En möjlighet att skapa det jag vill!

Känslan av det vita arket kan förstås tillämpas även när det gäller att skapa sitt drömliv, men varför inte börja med att skapa Din Bästa Vardag. När allt kommer omkring, består livet mest av vardagar, så att få sin vardag att rocka är helt klart det viktigaste!

Ta ett snack med dina självsabotörer

Men hur gör man? Var börjar man? Vad vill jag? Bara tanken på att sätta luppen på sin tråkiga vardag kan verka skrämmande och om man dessutom inte har verktygen blir det ytterligare ett hinder. Dessutom kanske du inte känner att du har tid för detta just nu. Alla tänkbara hinder kommer upp och vi börjar övertyga oss själva om att det inte är läge just nu… Sen, kanske sen när…

Det vita arket kan verkligen kännas otroligt vitt och ödsligt till en början. Som minerad mark eller som att kliva rakt ut för ett stup. Därför är det vanligt att vi börjar måla upp alla hinder. Men låt dig inte skrämmas av det. Det är bara dina självsabotörer som vill hålla dig kvar i komfortzonen. De vill dig väl, men gillar inte förändring. Förklara vänligt med bestämt för dom att du vill göra det här, att det inte är nån fara. De kan vila medan du håller på med ditt. Mm, jag är medveten om att det låter märkligt, men faktum är att det faktiskt funkar!

Tillbaka till de vita arket. Hur skulle du vilja skapa Din Bästa Vardag om du fick välja själv? Här gäller det att öppna upp inåt och känna efter. Försök att släppa alla tankar om hur du ska lösa det. Lösningarna kommer sen. Nu ska du bara gå på magkänslan.

Vad får dig att känna… wow?

Ett bra tips är att fundera på vad som redan nu skapar en känsla av WOW i din vardag. När mår du som bäst? När ler du och känner dig i nuet? När njuter du av det du gör? Där har du nyckeln till det du mår bra av. Det du vill göra mer av. Din WOW-känsla är din vägvisare till Din Bästa Dag. Får du ett leende på läpparna när du får sitta i favvofåtöljen och ta en kopp kaffe i lugn och ro? När du lyssnar på en speciell spellista? När du har ett bra samtal med barnen?

Ibland kan du också uppleva WOW-känslan i fantasin. Kanske kommer du på dig att sitta och le när du läser en bok, lyssnar på en podd eller hör en vän berätta om en händelse. Där har du ytterligare en nyckel till det du vill ha i ditt liv, det du mår bra av. Så låt leendet vägleda dig!

1. Ta fram ett gäng post-it-lappar och skriv ner alla WOW-moments på lapparna, en händelse per lapp.

Vad får dig att sucka?

Det vi brukar ha lättare för är att identifiera är det vi INTE vill ha, det vi inte gillar att göra. De tillfällen då vi känner ett motstånd. Ofta fokuserar vi på dessa händelser, vilket gör att de tar upp mer och mer av vårt sinne. Det vi fokuserar på växer, som du vet.

Hur som helst, så är det här något du kan ha nytta av när du ska skapa Din Bästa Vardag. Skriv ner alla tillfällen du helst skulle slippa eller tycker är jobbiga, tråkiga. Tillfällen då du känner…SUCK. Är det när du sitter i bilkön till och från jobbet? Att behöva sitta på möten som inte ger något? Att du inte hann med träningen den här veckan heller? Att se tvätthögen i tvättstugan?

2. Skriv ner alla SUCK-moments på post-it-lappar, en händelse per lapp.

När det här är gjort har du en bra stomme till det som är Din Bästa Vardag! Hur kan du göra för att minska på SUCK-händelserna? Kan du ta ett snack med din chef och ifrågasätta värdet av att du deltar på möten där du inte kan tillföra något? Eller kan du börja cykla till jobbet och på köpet få lite vardagsmotion? Kan du börja involvera barnen i tvättstugan och samtidigt ge dom kunskaper för vuxenlivet?

3. Skriv ner alla förslag och idéer på varsin lapp. Här har du början till Din Bästa Vardag!

Dags att titta på WOW-händelserna. En upplyftande uppgift. Hur kan du få mer WOW i din vardag? Kan du boosta dig med att lyssna på din favoritspellista på väg till och från jobbet varje dag? Kan du gå upp en kvart tidigare på morgonen för att börja dagen i lugn och ro i favvofåtöljen? Hur kan du få mer tid för givande samtal med barnen? Kan du tänka om, så du får din kvalitetstid med barnen samtidigt som ni lagar mat? Ett bra tips för att hitta tid, är att minska den tid vi spenderar på sociala medier.

Skriv ner alla förslag och idéer på varsin lapp. När du kommit så här långt har du en bra bild över hur du vill att Din Bästa Vardag ska se ut. Titta på samlingen av härliga, inspirerande post-it-lappar. Vad får de dig att känna? Pirr, hopp, förväntan? Härligt!

4. Till sist, sortera dina lappar i flöde, antingen per dag eller vecka. Börja med de lappar som händer på morgonen och jobba dig framåt i kronologisk ordning. Eller välj att sortera dom per veckodag.

Stunden i favvofåtöljen vill du förstås ha varje dag, likaså boosten med din spellista och cyklingen till jobbet. Att engagera barnen i att tvätta kanske kräver en insats i början, men gör att du vinner tid i längden. Fundera och sortera på det sätt som passar dig!

Magin börjar när du börjar

Det viktiga här är att du kommer igång. Det är något magiskt med att skriva ner det man vill, även om det bara är en liten post-it-lapp. Att du får ner dina WOW-händelser. Det kommer att plantera fröer av inspiration och kreativitet i dig, som fortsätter att växa långt efter att du avslutat den här övningen! Låt gärna post-it-lapparna sitta kvar, om du har möjlighet, så stimulerar det din fantasi ännu mer. Dessutom landar Din Bästa Vardag ännu mer i din kropp och sinne. Och det är då saker börjar hända på riktigt! Magi!

Det kan kanske låta simpelt det här, men faktum är att det fungerar. Jag vet, eftersom jag provat det själv. Det var där jag började, när jag låg på soffan och stirrade i taket under min utmattningsdepression. Det är något magiskt i att tillåta sig att känna inåt, utan begränsningar, utan svar på frågan hur. Det är som att börja trampa upp nya stigar, att gå på upptäcksfärd på okänd mark, med nyfikenheten som vägvisare. Och vem gillar inte det?

Lycka till på din upptäcksfärd! Jag skulle bli jätteglad om du ville dela med dig av vad du upptäckte.