I ett inlägg tidigare i veckan berättade jag att vi finansierar våra större inköp med pengar från sålda prylar. Men det är bara en del av sanningen. Egentligen är det så att cirka 58% av vår årsbudget finansieras av prylar och tillgångar vi sålt eller hyrt ut.

Låter det för bra för att vara sant? Ja, jag kan förstå det. Men de flesta av oss sitter på en skattkista som vi inte vet om. Vi har mängder av tillgångar i boende, motorfordon, maskiner, verktyg och andra prylar som bara finns där.. och som vi använder sällan eller aldrig. Prylar vi har samlat på oss genom åren, som vi inte tänker på som tillgångar. Ofta ser vi dom istället som ett bekymmer, en belastning.

Så gjorde jag för att omvandla mina prylar till skatter

Det senaste året har jag sålt och hyrt ut mina skatter till ett värde av 205 460 kronor! Jag sålde kläder via Sellpy, prylar och möbler på Facebook Marketplace och Tradera. Vårt fritidshus hyrs ut via Airbnb och hyresgäster till vår lägenhet hittade jag på Blocket. På årets workation blev det inte av att hyra ut vår nuvarande bostad, men det hade i så fall gett oss ytterligare cirka 20 000 kr i intäkter…

Våra totala levnadsomkostnader för 2019 hamnade på 350 000 kr, vilket innebär att 58% av kostnaderna finansierades av intäkterna från försäljning av prylar och uthyrning. Ja, du läste rätt. 58%!

MIN SKATTKISTAINTÄKT
Försäljning kläder1 660 kr
Försäljning möbler och prylar16 600 kr
Uthyrning lägenhet, netto/år164 000 kr
Uthyrning fritidshus23 200 kr
TOTALT205 460 kr

Nu har vi ordnat det så bra för oss att vi har möjlighet att hyra ut den bostadsrättslägenhet som vi tidigare bodde i. Vi hyr istället en bostad av vårt eget fastighetsbolag, det vill säga vi är både hyresvärd och hyresgäst. En lösning som förstås inte alla sitter på, men jag är övertygad om att du har fler skatter än du tror.

Vad finns i din skattkista?

Enligt Tradera har varje svensk prylar som de inte använder till ett värde av cirka 30 000 kr. Men det finns mer att hämta. Har du kanske en båt som inte används så ofta? Eller ett fritidshus som står tomt stora delar av året? Sitter du på en arsenal av verktyg som används mer sällan än det var tänkt när du köpte dom? Eller står det ett släp på tomten?

Så, nu är det din tur. Dags att ta på dig Pippis glasögon och gå på skattjakt i förråd och garage, garderober och skåp. Och för att lyckas med skattjakten behöver du byta mindset… från att se prylarna som belastning till att se på dom som en tillgång. En tillgång som inte bara kan ge dig inkomster, utan också frigöra energi och plats.

Några tips för att komma igång

  1. Bestäm en dag/månad då du går på skattjakt. En schemaläggning kommer att göra susen!
  2. Börja sälja de prylar som du tror genererar mest pengar alternativ som tar för stor plats. Om du vill sälja via Sellpy, klicka här så får både du och jag en bonus.
  3. Publicera 3-5 annonser åt gången, så slipper du lägga timmar på att publicera alla annonser på en gång. Dessutom får du snabbt en belöning i form av pengar, plats och energi.
  4. Fota, mät och skriv en lista på de prylar du ska sälja. Då går det lättare och fortare att publicera annonser, några i taget.
  5. Vet du inte värdet på din skatt? Sälj den då via Tradera, där du kan välja budgivning. Lägg utgångspriset hyfsat lågt, så du får igång budgivningen.
  6. Surfa runt på tjänsten Hygglo, så får du tips på vad du kan hyra ut. Kika gärna på vad andra satt för hyra, så du hamnar rätt i pris.

När du väl kommit igång, brukar man bli så glad och energisk att man bara fortsätter. Det är vad som händer när man inser att man själv sitter på lösningen till ett bättre liv. Tänk, att både bli av med saker man inte använder, låta prylen glädja någon annan, bidra till att minska prylsvinnet och dessutom få pengar, plats och energi för det! Det är så mycket win win som det kan bli! Vad vill du använda pengarna till? Betala räkningar? Semester? Minska arbetstiden?

Bara du vet vad som klingar bäst hos dig. Om du känner att du behöver stöd och pepp för att komma igång, rekommenderar jag dig att gå min kurs “Prylberget – från belastning till tillgång” som startar i april.

Kolla också in mitt inlägg om hur vi ökade intäkterna med 84 000 kr.

Lycka till med skattjakten och dela gärna hur det gick!