Att skapa ett liv i frihet handlar mycket om att se på det man har med nya ögon. Men det är inte alltid så lätt att upptäcka sina skatter. Ibland finns de rakt framför ögonen och ändå ser man dom inte. Så var det för oss. Under många år missade vi den tillgång som skulle frigöra 5 timmar per vecka, minska våra co2-utsläpp med ett halvt ton per år, förenkla våra liv och öka våra intäkter med 7000 kronor i månaden.

Fram till för två år sen bodde vi i en superfin äldre lägenhet i centrala Uppsala. Vi var fast beslutna att bo där länge, ända tills vi inte kunde gå i trappor längre. Min man körde varje dag vår bil till den fastighet där han driver sitt företag, cirka 7 km från vår bostad. Jag följde med några dagar i veckan, de andra dagarna jobbade jag hemma. Så rullade livet på… tills min man fick en idé.

Tänk om vi skulle renovera en del av fastigheten till bostad?

Idén kom efter att han sålt en del av sin verksamhet, vilket medförde att en del av lokalytan blev tom. Dessa lokaler var på 106 kvm med en rumsindelning som skulle passa våra behov perfekt, dessutom i ett före detta missionshus från 1867… En skatt i ordets rätta bemärkelse om man är nörd på gamla hus som jag och min man. Jag tände på alla cylindrar på hans förslag!

Den gamla missionskyrkan var rejält sliten och saknade vatten och avlopp, men det var bara en tillgång enligt oss. Här fick vi möjligheten att skapa vårt drömboende från scratch… utan att själva betala för det. Eftersom fastigheten ägs av min mans fastighetsbolag är det också fastighetsbolaget som betalar renoveringen. Vi kunde alltså bestämma hur vi ville ha det, men slippa att betala fakturorna (till en viss gräns förstås). Vi fick alltså möjligheten att bli både hyresvärd och hyresgäster samtidigt.

Vi insåg också att beslutet att flytta skulle frigöra 5 timmar i veckan för oss, som vi tidigare lagt på resor till och från jobbet. Eftersom vi hade använt bilen skulle en flytt dessutom innebära lägre bensinkostnader och inte minst… minskade co2-utsläpp!

Eftersom vi trivdes bra i vår lägenhet i stan, kändes en flytt som ett stort steg. Vi valde därför att hyra ut vår lägenhet i stan. På så sätt hade vi möjlighet att ångra oss om vi inte trivdes i vår nya bostad. Vi kunde alltså både äta kakan och ha den kvar, en ovanlig kombo som vi är otroligt tacksamma för! Uthyrningen ger oss 7000 kronor i månaden efter att utgifter och skatter är betalda.

Sagt och gjort. Under hösten 2017 renoverade vi det gamla missionshuset till en bostad exakt anpassad efter vårt liv, våra behov, våra möbler och prylar. I januari 2018 flyttade vi in och idag kan vi konstatera följande;

  • Vi har frigjort 235 timmar per år (5 timmar per vecka)
  • Vi har ökat våra intäkter med 84 000 kr per år (7000 kr/månad)
  • Vi har minskat våra bilkostnader med cirka 3500 kr per år
  • Vi har minskat våra co2-utsläpp med drygt 0,6 ton per år
  • Vi har frigjort energi, eftersom vi slipper restid och planering för matlådor, träningskläder och annat som man ska ha med sig till jobbet.
  • Vi motionerar mer, eftersom vi oftast cyklar till stan.

Genom flytten har vi alltså blivit både rikare på tid, energi och pengar och förenklat våra liv. Jag hoppas att detta inlägg sätter igång tankarna hos dig. Om inte, läs det tidigare inlägget med tips på hur du upptäcker dina glömda och gömda skatter. Vilka skatter kan du ha som kan omsättas till ett rikare och enklare liv för dig? Dela gärna med dig av dina tankar och slutsatser, så fler kan inspireras!