Det är många som höjer på ögonbrynen när vi berättar att vi bor utomlands varje vinter. De undrar hur vi har råd att vara utomlands så länge. Vi har märkt att det är en fråga som baseras på normen kring utlandsresor, nämligen att man bor på hotell, äter på restaurang varje dag och gör utflykter.

Men vi väljer att resa på ett annat sätt. Vi reser under lågsäsong, långtidshyr en lägenhet, lagar de flesta måltider i lägenheten, har ingen bil och hyr ut vårt boende hemma för att finansiera resan. Visst gör vi utflykter och äter på restaurang, men eftersom det oftast är billigare utomlands blir den totala summan ungefär densamma som hemma.

Om våra kostnader är låga, så är reseupplevelsen däremot maxad. Att leva sida vid sida med lokalbefolkningen, lära sig deras vanor, hälsa på grannarna och göra sig förstådd i det lilla fruktståndet på gatan är en ynnest, en dimension av resandet som inte går att värdera i pengar. Vi upplever alltså att vi får mer för mindre när vi reser på det här sättet.

I år är vi sex veckor i Spanien. Vi hyr en lägenhet via AirBnb och har fått 20% rabatt på hyran, eftersom vi är här längre än en månad.

Vi betalar 15000 kr för 42 nätter, dvs 357 kr/natt. I år finansierade vi boendet genom att sälja möbler och prylar, men tidigare har vi hyrt ut vår bostad. Vissa år har våra hyresinkomster överstigit hyran på den lägenhet vi hyrt på resmålet!

Resekostnaden för i år är 4200 kr tur och retur för oss två. Vi valde att resa ner på nyårsdagen, en dag med låga priser. Däremot orkade vi inte pallra oss upp i ottan så flighten vi valde mitt på dagen blev därför något dyrare. Helst av allt hade vi velat åka tåg, men den här gången föll det tyvärr på priset som hamnade på 14000 kr tur och retur för oss två. Vi hoppas verkligen att vi kan prioritera tåg på nästa års workation. Det känns så otroligt fel att tåg ska vara mer än tre gånger så dyrt som flyget!

Så hur mycket kostar då vår 6-veckors workation utomlands jämfört med om vi varit hemma i Sverige?

Jag har fördelat våra kostnader på månadsbasis för att jämförelsen ska bli lättare. Kostnaderna för Sverige baseras på en snittkostnad för 2019 och kostnaderna för Spanien baseras på januari 2020. Du kan själv jämföra siffrorna nedan.

KATEGORISPANIENSVERIGEDIFFERENS
Boende10700 kr8000 kr+2700 kr
Livsmedel3300 kr5000 kr-1700 kr
Restaurang & café4200 kr1900 kr+2300 kr
Nöjen1250 kr1600 kr-350 kr
Transport1400 kr2300-900 kr
SUMMA:+2050 kr

Summa summarum har vår workation kostat drygt 2000 kr mer än om vi hade stannat hemma. 2000 kr för miljöombyte, nya intryck, upplevelser, sol och värme är i våra ögon billigt. Vi tycker vår resa utan tvekan är värd mer än så!

Tidigare år har vi hyrt ut vår bostad när vi varit på workation, men det blev inte av i år av olika orsaker. Men om vi hade hyrt ut vårt boende, så hade våra boendekostnader i Spanien hamnat på cirka 5700 kr per månad. Totalt sett hade våra kostnader sjunkit jämfört med om vi varit kvar i Sverige!

Vi hade till och med tjänat 3000 kr på att bo sex veckor i Spanien!

Hoppas det här har inspirerat dig och fått dig att se möjligheterna i att förverkliga dina drömmar, oavsett om det är att bo utomlands eller något annat. Berätta gärna hur din situation ser ut, vilka möjligheter du ser för egen del!