Nu när värmen äntligen har kommit känns sommaren och semestern mer nära än nånsin. Utlandssemester är förstås uteslutet, men hur blir det med inrikes resor? Även om vi ännu väntar på vad Tegnell & co ska ge oss för riktlinjer för sommaren, kan vi ändå titta på alternativen och planera. Då är vi redo när beskedet kommer nästa vecka!

Ett semesteralternativ jag vill lyfta fram är att byta bostad med någon under semestern! Att byta bostad med andra semestersugna är ett ypperligt tillfälle att upptäcka en ny stad eller område, dessutom utan kostnad. Det här är något jag varit nyfiken på länge och i år känns det mer aktuellt än nånsin! Idén är klockren och fördelarna många.

Fördelar med att byta bostad under semestern
  • gratis boende under semestern
  • gratis husvakt
  • ofta tillgång till parkering, pool, trädgård, balkong med mera
  • billig semester då jag kan laga mat “hemma” om jag vill
  • uppleva delar av Sverige jag kanske inte skulle ha besökt annars
  • tips på lokala upplevelser av min bostadsbytare
  • få bidra till delningsekonomin, eftersom våra bostäder annars står tomma under semestern.
  • få bidra till att andra får upptäcka och uppleva den del av landet jag bor i.

Om du har ett fritidsboende, är möjligheterna förstås ännu fler. Kanske kan du byta bostaden mot en vecka på Västkusten eller Skåne och fritidsboendet mot en vecka i Höga Kusten eller Dalarna? Snacka om en semester maxad med upplevelser!

Ömsesidigt förtroende

Att byta bostad med någon okänd innebär ett ömsesidigt förtroende, så risken för skador eller incidenter är påfallande liten, enligt mig. Möjligheten finns att upplevelsen blir så bra att du vill byta till samma ställe nästa år igen. Och nästa. Och vips har du skapat en ny tradition. Möjligheten finns också att man får nya vänner, dels med de man byter bostad med, men kanske också med de tillfälliga grannarna. Hur coolt är inte det?

Byt bostad på Facebook

På Facebook finns flera grupper för att byta semesterbostad.  I år har jag varit flitig att följa inläggen där. Det är stor aktivitet i gruppen och det erbjuds boenden från norr till söder, stora som små. Genom att vara öppen för olika resmål, ökar chansen att du får napp. Har du dessutom ditt boende på en attraktiv ort, kan du förmodligen välja och vraka mellan resmålen.

Jag har hittat flera intressanta objekt där jag erbjudit båthuset som byte. Att släppa planeringen och inte veta var jag hamnar är spännande och en del av upplevelsen. Vi har ju fördelen att ha två bostäder att byta med och eftersom min man behöver bostaden när han jobbar, så är båthuset aktuellt för ett byte. Och för mig och min dator skulle det passa utmärkt att få tillbringa en vecka nån annanstans i Sverige. Jag verkligen älskar att jobba på nya platser! Hitta en plats där jag jobbar, lära känna en ny bostad, gå promenader i området, hitta mitt favvocafé där jag tar min eftermiddagskaffe, prova nya restauranger eller köpa hämtmat och njuta av den på balkongen eller uteplatsen. Titta på folk och njuta. Tanken på allt detta gör mig ivrig och nyfiken, glad och förväntansfull.  Och medan jag skriver detta har jag fått napp! Det blir en vecka i Göteborg i början av juli, i en lägenhet i Majorna. Underbart! När bytet var ett faktum blev även maken sugen på en avstickare, så kanske får jag sällskap. Ännu bättre! Nu hoppas jag på att restriktionerna tillåter detta, för jag ser fram emot en vecka på Sveriges framsida 🙂

Känns det lite för spännande att byta bostad med främlingar? Skapa en grupp på Facebook, Messenger eller messa med de vänner och kollegor som du vet har fritidsboende och ställ frågan om bostadsbyte där. Beskriv din bostad och dela gärna några bilder. Att byta med någon du känner är förstås tryggare utan att för den skull tumma på upplevelsen.

Och nästa år upptäcker vi världen

Till sist önskar jag dig lycka till med bostadsbytet! Även om vi inte får åka längre bort från bostaden än 2 timmar, så är jag säker på att du kommer uppleva mer än du trott. Tänk om du till och med får får blodad tand och vill fortsätta nästa år? Då kanske vi har möjlighet att byta bostad i andra delar av världen också. Det finns massor med sajter som erbjuder bostadsbyten, men Vagabond har samlat några av de största och vanligaste. De flesta är specialiserade på vissa delar av världen och tar ut en medlemsavgift, men i gengäld har du tillgång till mängder av fantastiska boenden! Jag kommer definitivt att byta bostad både i Sverige och utomlands.

Har du erfarenhet från bostadsbyte? Hur upplevde du det? Eller har du redan bokat ett bostadsbyte under semestern? Dela gärna med dig av dina erfarenheter.