Senaste besöket till Malmö resulterade i en återvändsgränd, åtminstone kändes det så just då. Det blev till att åka hem och fundera. Gå tillbaka till våra respektive behov och önskemål och ta processen ett varv till. Vad innebär ett minimalistiskt boende med ökad frihet till lägre kostnad för oss?

Känslan av att vi är på väg finns ändå kvar och det är spännande att se var det här utforskandet leder. Hur ska vi få ihop våra önskemål, så att det känns bra för båda? 

Men varför vill vi flytta?

Vi äger en lägenhet i centrala Uppsala som vi snart hyrt ut i tre år. Hyresgästerna är suveräna, så vi är helnöjda. Uthyrningen finansierar dessutom vårt nuvarande boende. Ja, vi får till och med betalt för att bo, vilket också var en anledning till att vi flyttade för tre år sen. 

Föreningen har varit tillmötesgående på alla sätt, men nu får vi inte förlänga kontraktet. Det innebär att vi behöver sälja lägenheten under 2021. Vi står därför inför det angenäma bekymret att lista ut hur vi bäst använder pengarna från försäljningen. Vi vill ju att de ska ge oss ännu mer frihet! 

Så, vad vill vi då? 

Minimalistiskt boende med ökad frihet till lägre kostnad
1. Vi vill minska våra boendekostnader

Idag äger vårt eget fastighetsbolag huset vi bor i. Vi hyr alltså av oss själva, men äger inte fastigheten privat. En fördel är att vi slipper betala renoveringar ur egen ficka. Nackdelen är att hyran blir förhållandevis hög, eftersom den behöver vara marknadsmässig. 

Hittills har alltså boendet varit gratis, men vi är inte beredda att betala den marknadsmässiga hyran. Vi vill istället minska vår boendekostnad rejält, eftersom den är en av de största fasta kostnaderna. Dessutom trivs jag inte så bra som jag hoppats. 

Låga boendekostnader ger stor frihet. 

Frihet som kan användas till resor och upplevelser eller att jobba mindre. Att inte tvingas att jobba för att dra in cash till att bo… Det kallar jag frihet! 

2. Vi vill ha en året-runt-bostad

Min första tanke var att vi kunde bo i en kolonistuga under den tid det är tillåtet – i Skåne gäller sju månader per år. Resten av året vill jag bo utomlands. En kolonistuga är ett galet billigt boende och mycket för pengarna, men på senaste trippen till Malmö insåg Johan att han vill ha en fast bostad i Sverige. Han vill fortsätta arbeta i sin glasstudio så länge han kan och har därför behov av en året-runt-bostad. 

Minimalistiskt boende med ökad frihet till lägre kostnad
3. Bostad och verksamhetslokal i direkt anslutning till varandra

Vi vill alltså downsiza vårt boende, både storleksmässigt och ekonomiskt. Leva mer minimalistiskt. Därför vill vi nu köpa en bostad med direkt anslutning till en verksamhetslokal. Det skulle innebära ett boende med samma upplägg som nu, men med den stora skillnaden att vi hyr ut till Johans företag istället för tvärtom. Fördelen med det är att vi skulle bo billigt eller till och med gratis! Och sånt gillar vi förstås! 

4. Vi vill bo i Malmö eller Helsingborg

Frihet för mig är att resa och möta andra människor, något jag vill göra mer av. Men jag vill göra det så smidigt och hållbart som möjligt. Det utesluter förstås flyg, så genom att bo i Skåne minskar vi restiden till Europa med en hel dag. Närheten till Danmark, Polen och Tyskland är förstås också en fördel. Johan vill dessutom bo med närhet till havet, så med andra ord kvalar Skåne in på våra önskemål. Att ena sonen nyligen flyttat till Malmö gör inte saken sämre förstås 😉 

Ett minimalistiskt boende med ökad frihet till lägre kostnad…

Ojojoj… Det här kan ta tid, så hur kan vi skapa mer frihet redan idag?

Vi inser att det kan ta tid att hitta en bostad med tillhörande verksamhetslokal som dessutom lever upp till våra andra önskemål om ett boende. Därför har vi parallellt funderat kring hur vi kan skapa mer frihet redan idag! Och här sitter det inte fast, så vi har redan hittat en lösning… Men det berättar jag om i nästa inlägg. Vilken cliff hanger 😉 

Tills dess… Sköt om dig och fortsätt drömma och planera för att öka din egen frihet. Dela gärna med dig av vad du har för drömmar. Vad kan du göra redan idag som tar dig närmare drömmen? 

Tidigare inlägg om Frihet 3.0

Börjar det bli dags för Frihet 3.0?

När det blir som man hoppats, men ändå inte

Därför besökte vi koloniföreningar och industriområden i Skåne

Sökandet efter vårt minimalistiska boende och livsstil fortsätter