Att vara i karantän har förstås sina prövningar, men det finns även en hel del fördelar att hämta. Tempot i samhället har saktat ner och vi får mer tid att tänka och känna efter. Det kanske känns skrämmande och negativt, men kan också vara en chans att ändra på det som inte längre gynnar dig. Hur ofta har du känt att du aldrig hinner tänka klart en tanke eller känna efter vad du vill och orkar? Hur många gånger har du suckat över att du aldrig hinner det du har behov av?

Det kan bli ändring på det nu, om du vill. Nu när dina gamla vanor och rutiner ändrats är det ett perfekt läge att titta närmare på dom. Lite perspektiv på saker brukar göra det lättare att granska och ifrågasätta på ett objektivt sätt. Se om ditt liv ger dig det du behöver, vad du vill och längtar efter. Att börja reflektera kan ge dig svaren. Och vem vet, kanske kan du titta tillbaka på karantäntiden som starten på ditt nya meningsfulla liv. Ett liv där du själv valt vad som ska ingå.

För min egen del började det med att jag blev sjukskriven för utmattningsdepression. Jag fick massor med tid att fundera över hur jag hamnat där jag var och hur jag kunde förändra mitt liv så att det passade mig och mina förutsättningar bättre.

Men hur gör man? Var börjar man? Det kan kännas svårt att hitta svaren, eftersom vi vanligtvis inte funderar över våra drömmar och vad vi vill. Det är lätt att känna att livet är som det är och att man inte har så många möjligheter att förändra. Och att sätta sig ner på en stol, tomglo rakt fram och fundera sig fram till ett svar, känns kanske inte som en framkomlig väg. För att ta reda på vad jag tyckte var viktigt, började jag dissekera mitt liv från grunden.

De här frågorna funderade jag över

  • Vad pratar jag passionerat om?
  • Vad får mig att le, skratta och må bra?
  • Vad får mig att glömma tid och rum och vara i nuet?
  • När suckar jag?
  • Vad vill jag helst skjuta upp?
  • Vad skulle jag vilja ägna mer tid till om jag hade möjlighet?

Skriv gärna ner svaren och låt dom sen vila ett tag. Titta sen på svaren igen och se vad som händer i dig. Gav du samma svar på flera av frågorna? Finns det en gemensam nämnare? I så fall har du hittat något viktigt att fundera vidare på.

Jag upptäckte att jag mådde bäst när jag dansade, gick promenader och fick skapa med händerna. Den gemensamma nämnaren var kreativitet och natur. Jag började prioritera de aktiviteter som gav mig mest energi, vilket förstås gjorde att jag mådde bättre. Helt plötsligt hade jag tid till det jag ville göra, bara för att jag tagit mig tid att ta reda på vad det var. Så självklart egentligen, men ändå så svårt att få till.

Jag kom också fram till att jag behövde ha kontroll på min tid för att må bra. Det ledde till slut till att jag sa upp mig från min tjänst och startade eget, något jag aldrig har ångrat och aldrig hade gjort om jag inte tagit mig tid att fundera över de här frågorna.

Sen kan du börja skruva på livets kugghjul

Idag har det snart gått 16 år sen jag blev sjukskriven. Jag har steg för steg aktivt tagit beslut för att kunna ägna ännu mer tid åt det jag tycker är meningsfullt och skapa mer frihet i mitt liv. Så… jag är ett bevis på att det är fullt möjligt att hitta det som känns meningsfullt och steg för steg börja skruva på livets kugghjul… Du har alla resurser du behöver för att skapa det liv du vill. Du behöver bara justera dom så att de passar dig bättre!

Med det sagt… Karantäntiden kan alltså vara början på något nytt, starten på det liv du egentligen vill leva. Så ta fram ditt mod, titta inåt och ta de första stegen mot ditt meningsfulla liv!