Först var det Black Friday, som sen blev Black weekend och som sen utökades till Black week… Det handlar förstås om handelns startskott för julhandeln, som varje år slår rekord i försäljningssiffror. Det är med bestörtning, förvåning och ilska jag tar del av detta spektakel varje år! Hur kan vi bara fortsätta med vår vansinnesshopping som om klimatkrisen var ett påhitt?! Usch, jag blir bara förbannad av att tänka på detta, så jag väljer att titta på alternativen istället. Tack och lov har det dykt upp en hel del såna de senaste åren och en av dom är White Monday, som äger rum imorgon. White Monday vill lyfta fram cirkulär konsumtion istället, till exempel alla second hand-butiker. Sen kom Buy Nothing Day/En Köpfri Dag som äger rum samma dag som Black Friday, det vill säga på fredag.

Underbart att det börjar hända saker, men jag skulle vilja gå ännu längre…
Jag vill utmana er till att inte shoppa alls under kommande vecka!

Tänkte först kalla den köpfria veckan Green Week, men efter en snabb googling upptäckte jag att den veckan redan finns – en vårvecka då handeln har superrea! OMG, man slutar aldrig att förvånas… Hur som helst, i brist på fantasi får den köpfria veckan helt enkelt heta… Köpfria Veckan 😀

Upplägget är enkelt – handla INGENTING denna vecka,
utom mat och medicin om det är absolut nödvändigt.

Nu ser jag fram emot en vecka fylld med bokläsning och umgänge! Och du, passa på att äta ur kylskåp, frys och skafferi så finns det plats för lussebullarna sen! Och när vi ändå får lite tid över kan vi istället fundera över våra konsumtionsmönster. Hur ofta konsumerar jag för att stilla ett begär istället för ett behov? Hur upplevde jag den Köpfria Veckan? Hur påverkades min ekonomi av köpstoppet? Jag blir jätteglad om du vill dela med dig av dina erfarenheter.