Mitt största fokus när jag designar mitt drömliv är att skapa fler tillfällen då jag mår som bäst. Att minska eller byta ut de tillfällen då jag inte trivs eller inte mår bra och ersätta med stunder då jag är i nuet, njuter och mår finfint. 

För min del handlar det just nu om att behovet av att byta miljö oftare. Få nya intryck, upptäcka och uppleva andra platser. Det gör mig mer levande, närvarande, tacksam och boostar min kreativitet. Faktum är att det gör mig tryggare i mig själv. Det vill jag förstås ha mer av. JAG VILL. 

Hur vet jag det här?

När jag tittat tillbaka på de tillfällen då jag mår som som bäst, trivs som bäst och känner mig mest levande är när jag får upptäcka nya platser. Att få uppleva den känslan oftare, var alltså något jag tog fasta på. Jag började fundera på hur jag kunde skapa dessa förutsättningar och utforskandet tog sin början. 

Drömmen om miljöombyte blir verklighet

Vi har börjat kolla på idén om att flytta till Skåne genom att utforska olika typer av boenden, bland annat kolonistuga. Det här spåret finns fortfarande finns kvar, men kräver mer utforskande och planering, för att se om det är rätt. 

Parallellt med detta började vi också fundera på hur vi kan möta behovet av byta miljö redan nu. Och då kom idén – om vi skulle ta och testa vanlife! 

Jag blev smått chockad över mitt eget förslag.

Jag har alltid varit skeptisk till allt vad campingplatser och husvagnar innebär, så även maken. När jag la fram förslaget för maken, trodde jag därför att han förvånat skulle höja ögonbrynen och skaka på huvudet. Men nej! Han berättade att han själv funderat på samma sak! 

När vi pratat igenom förslaget insåg vi att en husbil (eller plåtis, som de små husbilarna kallas) överraskande nog stämmer väldigt bra in på våra önskemål och behov.

1. Vi vill resa mer inom Sverige

Vi har som sagt länge känt ett behov av att upptäcka mer av Sverige. I år har det blivit än mer kännbart, i och med corona. Med en plåtis kan vi lätt dra iväg några dagar och ha boendet med oss.

2. Maken vill ha möjlighet att jobba över hela Sverige

Det gör han egentligen redan nu, men tycker ibland att det blir krångligt att få med allt arbetsmaterial i kombination med resor och att hitta boende. Med en husbil är detta löst! Vi kan sätta ett släp på husbilen, där han kan ha det han behöver för arbetet. Dessutom kan jag åka med, eftersom jag bara behöver en wifi-uppkoppling för att kunna jobba. Då kan vi båda jobba och upptäcka Sverige samtidigt. Suveränt! 

3. Vi vill resa mer miljövänligt inom Europa

Vi vill fortsätta resa, eftersom det ger oss så mycket i livskvalitet. Men däremot vill vi inte göra med på bekostnad av ökade CO2-utsläpp och här är förstås flyget en stor bov. En dieselbil är förstås inte heller koldioxidneutral, så därför ville vi kolla upp vad CO2-utsläppen skulle bli för en resa till södra Spanien. 

Det visade sig att en resa till Spanien med vår diesel-plåtis skulle minska våra CO2-utsläpp med hälften jämfört med om vi tar flyget! En dieselbil är alltså ett betydligt bättre alternativ än flyget, trots allt. Och vi var på. Vanlife är något vi vill testa. 

Här kan du själv kolla upp CO2-utsläppen för dina resor

Drömmen om miljöombyte blir verklighet
Två rookies på husbil 

Rookies som vi är på allt vad husbil heter, började vi göra research för att få någon koll på vad vi vill ha. Hur stor skulle bilen vara? Vilka funktioner? Hur värmer man bäst upp en bil på vintern? Vilka är våra behov? Och hur ska den då vara inredd för att fungera? 

Under två veckor kollade vi Blocketannonser, tittade på Youtube-klipp och läste husbilsbloggar och husbilstester. 

Sen gick det fort. Plötsligt fanns det en husbil med de funktioner vi behövde till det pris vi önskade… Två mil från oss! Vi åkte dit en lördag för att titta och det var faktiskt första gången jag var in i en husbil… Vi blev så pass intresserade att vi åkte dit även på söndagen för att provköra. Efter ett antal frågor till bilsäljaren bestämde vi oss. Vi slår till! Vi provar! OMG!

Och nu har vi hämtat vår plåtis

Det här var 1,5 vecka sen och i torsdags hämtade  vi vår plåtis. Premiärturen blev redan i fredags, då vi tog med våra datorer och drog iväg för fyra dagars vanlife och workation! Första natten sov vi vid ett naturreservat utanför Örsundsbro, andra natten på en ställplats i Strängnäs. Just nu befinner vi oss på en parkering vid ett naturreservat i södra Stockholm. Maken har uppdrag i Stockholm måndag och tisdag, så då tänkte vi bo här. Själv ska jag sitta i husbilen och jobba. Ser fram emot det! Vilken känsla! 

Hittills har det varit en testresa, verkligen. Hur fungerar toan? Var fyller man på vatten och hur stor är vattenbehållaren? Hur reglerar man värmen på bästa sätt? Hur lagar man mat och diskar bäst logistiskt? Bit för bit lär vi känna vår plåtis och hittar rutiner som funkar.

Jag ser så mycket fram emot att fortsätta lära känna vår nya familjemedlem, upptäcka platser och skapa minnen. Att känna att vi lever bra, även när utrymmet är litet. Att maxa upplevelsen med mindre resurser. To live more with less. Minimalism, helt enkelt. 

Så, vår minimalistiska resa har nu landat i att vi ska testa vanlife. Kanske är det inte vår grej, kanske älskar vi det. Vad som händer då, ja, det får vi se. Stay tuned! 

Här finns tidigare inlägg om vår minimalistiska resa – Frihet 3.0:

Ett minimalistiskt boende med ökad frihet till lägre kostnad

Börjar det bli dags för frihet 3.0?

Frihet 3.0 -taggad att få lämna ekorrhjulet och leva mer hållbart 

Därför besökte vi koloniföreningar och industriområden i Skåne

När det blir som man hoppats, men ändå inte 

Drömmen om miljöombyte blir verklighet