Nyåret står för dörren och det faller sig naturligt att se tillbaka på året som gått och fundera kring kommande år. Vi brukar alltid spendera några dagar i januari för detta, men i år infann sig behovet tidigare för mig. Under hösten har jag nämligen haft skavsår i själen som inte velat ge med sig. 

Vissa dagar har skavsåret varit det enda jag har tänkt på, andra dagar har jag inte känt av det alls. Då har jag varit lättad och glad. Nu, kanske nu, försvinner den obehagliga känslan av att något är fel. Men varje gång har skavet kommit tillbaka, tagit över min sinnesstämning och lagt en våt filt över hela min vardag.

Jag insåg ganska tidigt att skavsåret var kopplat till mitt arbete. Jag har haft ett motstånd till att skriva blogginlägg, skicka veckobrev, producera filmer, lära mig kursportalen och annat som hör ihop med att starta en online business. 

Samtidigt har jag ju hela tiden velat göra detta. Jag har velat skapa en egen affärsidé av mina erfarenheter. Hjälpa andra att skapa mer frihet i sina liv, att följa sina drömmar. Förverkliga mig själv. 

Men det var förnuftet som talade.

Förnuftet påminde mig om att jobbet är en viktig del av livet och att jag därför behöver hitta min grej. Förnuftet sa att jag skulle fortsätta kämpa, att jag inte skulle ge upp för att det känns lite motigt. Förnuftet sa också att det är motgångarna en lär sig av och att det är de som fortsätter kämpa som sen blir framgångsrika.

Om att följa sin magkänsla
De tillfällen då jag tillät mig att titta närmare på skavsåret, fick magkänslan komma till tals. 

Magkänslan berättade för mig att det inte fanns någon anledning att vara kvar i något där jag kände ett motstånd, suckade och bara längtade till att allt var klart. Den påminde mig också om att livet är här och nu och att jag har rätt att ägna mig åt det som är viktigt för mig och som jag mår bäst av. Magkänslan sa mig också att jag faktiskt vet vad det är. 

Oftast tillät jag förnuftet att ta plats. Jag tystade ner magkänslan, för den var så obehaglig. Så här höll det på under hela 2020 och under hösten blev skavsåret större och större… 

Någon vecka före jul gick det inte längre. Magkänslan segrade och jag bestämde mig för att lägga ner mina planer på en medlemsportal om att skapa sitt drömliv (lite ironiskt i sammanhanget, då det var den processen jag själv var mitt uppe i… ) 

Vad innebär det här? 

Vad som händer här på bloggen vet jag inte riktigt än. Det jag kan lova är att det inte blir så regelbundet som tidigare. Jag kommer låta lusten styra vad jag skriver om och hur ofta, men räkna med att det blir en del om vanbygget. Jag hoppas att inläggen hjälper dig på din egen resa mot mer frihet i livet. Återkoppla gärna kring vad just du vill läsa om.

För egen del innebär det att jag återfått lusten och glädjen. Jag känner mig piggare och gladare. 

Om att följa sin magkänsla
Så vad ska jag göra nu? 

När jag väl lät magkänslan tala kunde jag berätta för mig själv och andra att arbetet inte är viktigt för mig. Jag är inte längre är intresserad av att förverkliga mig själv genom att skapa en egen affärsidé. Åtminstone inte just nu. Det finns annat som är viktigare. 

Det som får mitt hjärta att sjunga är att skapa ännu mer frihet i mitt liv. Jag vill på riktigt kliva ur ekorrhjulet. Jag vill minska mina kostnader så jag inte behöver jobba så mycket. Jag vill ägna min tid åt att upptäcka nya platser, människor och kulturer. 

Jag vill ta min längtan på allvar. Jag vill leva livet. 

Den friheten känner jag när vi är i husbilen som vi nyss köpt. Att kunna åka iväg när som helst och var som helst… är fantastiskt. Att kunna upptäcka världen och ändå ha hemmet med sig är underbart. Att ha en liten yta att sköta är superskönt. Att bo och resa billigt och hyfsat hållbart är oerhört tillfredsställande. 

This i my thing och nu vill jag utforska det närmare. Under 2021 kommer vi därför att bygga vår egen husbil, eller van som det kallas. Det är en helt ny värld att ta till sig och jag har redan börjat researcha kring det. Detta är vad jag kommer att fokusera på under 2021. 

Men hur ska jag försörja mig då? 

En befogad fråga. Jag kommer att fortsätta jobba med marknadsföring och dekorblästring i makens företag. Jag kommer också att fortsätta ansvara för uthyrningen av båthuset. Med våra låga kostnader, så räcker det. I övrigt blir det vanbygge för hela slanten och jag ser sååå fram emot det. Hela mitt hjärta sjunger av glädje och förväntan. 

Vad väcker det här för tankar och känslor hos dig? Blir du irriterad eller inspirerad? Har du en längtan som förnuftet håller tillbaka? Hur resonerar du kring det? Dela gärna med dig. Vill du inte dela det offentligt, får du gärna mejla mig.

Vill du ha lite hjälp på traven?

 Om vikten av att undersöka när en mår som bäst

Om att känna inåt för att ta reda på vad man vill

Stannar du på bryggan eller går ombord? 

Om att byta perspektiv på sina resurser

Frågor att fundera över för att hitta sitt drömliv