Jag har en fundering. Eller kanske mer en åsikt, om jag ska vara ärlig. I mina ögon har miljörörelsen, media, politiker och andra med makt att påverka missat något fundamentalt viktigt när det kommer till klimatkrisen. Nämligen… att ta upp de fördelar det innebär att leva klimatsmart.

Politiker och miljörörelsen har i många år strösslat domedagssiffror över oss om ökade CO2-utsläpp, FN:s 1,5-graders-mål och andra siffror som är svåra att relatera till vår egen vardag. Media rapporterar om ökat antal översvämningar, bränder och temperaturökningar och ord som flygskam etableras.

Det tunga klimattäcket klibbar runt våra kroppar och vi suckar, känner vanmakten och skuldkänslor. Inte konstigt att vi blir handlingsförlamade.

Men trots att detta pågått i många år nu, har ingen (eller väldigt få) vänt på steken (ja, eller bönburgaren). Det är få som går igång på domedagssiffror. Vi behöver känna att det finns hopp, att vi har makten att själva förändra och inte minst… att vi själva vinner på det, inte bara miljön. Win win har alltid funkat, i alla tider. Om alla parter vinner nåt på en förändring, ja då blir det av.

Så därför undrar jag varför så få pratar om de uppenbara fördelar det är att leva mer klimatsmart.

Du sparar en massa pengar på att sänka temperaturen inomhus, släcka lampor när det inte används, cykla istället för att ta bilen och att äta mer vegetariskt. Bara för att ta några exempel. Och börjar du också använda och laga det du har, sälja eller hyra ut det du inte vill ha och minska konsumtionen överlag. Ja, då börjar saldot på bankkontot att öka. På riktigt.

Du vinner även tid på att minska din konsumtion, eftersom du inte behöver jäkta runt för att hitta den rätta jackan, soffan eller ett nytt kök. Och när du har väl har börjat minska din konsumtion kommer du att inse att du sparat så mycket tid och pengar att du kan gå ner i arbetstid. Och istället använda tiden till att hämta barnen tidigare på förskolan/skolan (och därmed minska förskoleavgiften). Eller börja odla grönsaker, laga dina kläder eller göra din egen tvål (och spara ännu mer pengar). Eller börja sjunga i kör, gå en språkkurs, lära dig dreja eller spendera mer tid med vänner. Ja, du fattar poängen.

Och det finns fler fördelar. När du fått mer pengar på kontot och mer tid för det du gillar ökar energinivån. Du blir gladare och mer nöjd med livet och dig själv. Du lever mer i samklang med det du vill och dina värderingar och kan dessutom klappa dig på axeln för att du aktivt gör något för miljön. Du har blivit mer klimatsmart, helt enkelt. Trots detta är det fortfarande många som tror att det är en uppoffring att leva klimatsmart.

Att livet blir jobbigare, tråkigare och dyrare. Och det är inte helt orimligt att säga att det nog är få som vill det, när många kämpar med att få livspusslet att gå ihop. Nä, ett tråkigare, jobbigare och dyrare liv… det vill man inte ha. Nej tack. Och så är det precis tvärtom! Ditt liv blir enklare, billigare och roligare av att leva mer klimatsmart. De stora aktörerna behöver ändra inställning. Om du inte vill vänta på det, kan du välja att hänga här, så får du mer tips och insikter för att börja leva ditt klimatsmarta liv på dina villkor. Ha de!