Om du följt mig ett tag vet du att båthuset är en tillgång som ger oss massor på flera olika sätt. Först och främst energi förstås. Att tillbringa tid där är liksom wow hela vägen, från leendet när jag sätter foten på bryggan till sista farväl-rundan innan jag åker därifrån. Glädje och tacksamhet, njutning och närvaro. Att spendera tid i båthuset är en investering i min egen hälsa.

Men båthuset är också en ekonomisk investering, eftersom vi valt att hyra ut båthuset. Faktum är att vi till och med får betalt för att ha båthuset. Att uthyrningen dessutom skulle ge mig energi var inte något jag räknade med. Här går jag igenom hur vi gjorde.

1. Ta beslutet

När idén om att hyra ut båthuset kom upp hade vi förstås funderingar kring hur hyresgästerna skulle ta hand om båthuset. Skulle de strunta i städningen? Skulle de förstöra saker? Skulle de respektera den unika miljön? Men mest såg vi möjligheterna. Möjligheten att finansiera vårt fritidshus, möjligheten att frigöra pengar till annat och möjligheten att låta andra ta del av det vi uppskattar så mycket. Vi valde att inte låta rädslan styra oss och bestämde oss för att det var värt att prova. Om det inte funkar, kan man ju alltid sluta med uthyrningen.

2. Välj annonsplattform

Vår gissning var att internationella gäster skulle uppskatta det exotiska att bo på havet mitt i den svenska naturen. Vi ville också att det skulle kännas säkert att hyra ut och att det fanns något skydd om olyckan var framme. Airbnb är världens största förmedlare av privatbostäder (ej betald länk) har en publik från hela världen, kontoskydd, säkra betalningar plus en försäkring som täcker eventuella förluster i samband med uthyrningen. Det kändes som hängslen och livrem, så valet var lätt. Boupplysningen har också sammanställt en lista på vad du ska tänka på när du hyr ut via Airbnb.

3. Sätt pris

Det knepigaste… Jag tittade runt på Airbnb, Blocket och andra sajter för uthyrning och försökte hitta en bra prisnivå genom att jämföra liknande hus i närområdet. Det visade sig att vårt båthus är mer  unikt än vi själva trott, för jag hittade inget bra objekt att jämföra med. Jag valde då att titta på boenden i liknande storlek i samma område och satte ett dygnspris i det nedre prisspannet. Uthyrningen på Airbnb bygger mycket på bra omdömen, så målsättningen var att sänka tröskeln för bokningar i ett första steg. Efter några bokningar med bra omdömen var min plan att höja priset bit för bit, tills man når smärtgränsen för vad hyresgästerna vill betala. Den planen visade sig fungera utmärkt! Dygnspriset är höjt med 60% sen starten, delvis som en effekt av att jag också infört högre pris på helger och under sommaren.

4. Utforma annonsen

Själva annonsen är förstås superviktig för att locka rätt hyresgäster. Jag tittade på hur andra hade skrivit, vad de valt att ta med, hur mycket osv. Airbnb:s annonsmall är också lätt att följa, så du kan vara säker på att allt viktigt kommer med. Förbered dig genom att kolla upp följande;

  • Boyta
  • Antal rum
  • Antal sängar
  • Vad som ingår i hyran, tex sänglinne, handdukar, parkering, husgeråd, hårtork osv
  • En beskrivning av omgivningarna
  • Utflyktsmål  i närområdet

5. Kolla upp försäkringen

Det är förstås viktigt att försäkringen täcker eventuella skador som orsakas av hyresgäster. Det visade sig att vår hemförsäkring omfattade kortare uthyrningar, men om man ska hyra ut en längre tid kan det vara idé att låta hyresgästen teckna en egen hemförsäkring. På Boupplysningens hemsida kan du läsa mer.

6. Räkna på kostnader

Det är lätt att stirra sig blind på intäkterna, men vad har vi för kostnader i samband med varje uthyrning? Det ville jag ta reda på för att få en rättvis bild av vad nettointäkten blir.

För varje bokning behöver jag resa till och från båthuset, kolla att det är städat, ta fram sänglinne och handdukar och checka in hyresgästerna. Innan dess har jag ägnat lite tid åt att svara på hyresgästernas frågor och när de har checkat ut behöver jag kolla att allt ser ok ut och skriva omdöme. Totalt ägnar jag 5-6 timmar per bokning, en kostnad i tid och pengar som vi ville minimera utan att tappa för mycket av intäkterna. Jag kallar det dolda kostnader. Under den första säsongen hade jag ett minimum av två nätter per bokning, vilket innebar att nästan alla bokade just två nätter. För att styra bokningarna införde jag därför ett minimum av 4 nätter per bokning under sommarmånaderna och 2 nätter per bokning under resten av året. Nu har vi haft det upplägget i flera år och i kombination med höjda dygnspriser kan konstatera att vi tjänar mer.

7. Kolla upp med Skatteverket

Att tjäna pengar på att hyra ut sitt boende är skattepliktigt, men bara för intäkter över 40 000 kr per år. Vi kommer inte upp i de summorna, så för vår del är det pengar rakt in i hushållskassan. Very nice! På Skatteverkets hemsida kan du se vad som gäller för dig.

8. Förbered för uthyrning

När jag förberedde för att hyra ut båthuset utgick jag från mina egna erfarenheter av att hyra bostäder genom Airbnb. Jag har till exempel uppskattat att det ingår handdukar, sänglinne, kryddor, toalettpapper och hushållspapper till exempel. Är man på semester vill man ogärna släpa på sånt…

När jag varit hyresgäst har jag också uppskattat en guidebok för bostaden och omgivningarna. Det underlättar både för hyresgäst och hyresvärd, eftersom det minskar antalet frågor. Det kan vara koden till wifi, var hårtorken finns och var man slänger soporna till information om närmaste butik, busshållplats och utflyktsmål i området. Jag utgick helt enkelt från mina egna behov och vad jag brukar fråga om när vi hyr en bostad. Airbnb har dessutom ordnat det så fiffigt att man kan lägga upp sin guidebok i annonsen. När bokningen är bekräftad skickas guideboken till hyresgästen automatiskt! Genialt!

Innan hyresgästerna kommer tar jag förstås bort personliga tillhörigheter som tandborste, kläder och mat. Jag lägger alltihopa i ett förråd och sätter ett hänglås på dörren. Klart!

Ett av de bästa besluten

Att hyra ut båthuset är ett av de bästa besluten vi tagit hittills. Vi får betalt för att njuta i ett hus på havet, träffar människor från hela världen och får ta del av deras syn på båthuset och deras tid där. Jag hade aldrig gissat att mötena med våra hyresgäster skulle vara så givande, men efter varje incheckning är jag lika boostad som bankkontot. Och att vi dessutom bidrar till delningsekonomin och att människor från hela världen får njuta och ta del av vårt lilla hörn av världen… det känns bra!

Sammanfattningsvis…

Om du funderar på att hyra ut ditt fritidsboende eller bostad… prova! Lägg oron åt sidan och gå på tillit istället. De flesta människor är bra människor som inte vill något annat än att ha en bra semester. Om du kan bidra till det och samtidigt få pengar och en boost energi… Ja, det är väl win win om något! Go fot it! Frågan blir nu bara… vad ska du använda de extra pengarna till?