Tidsbrist är ett känt fenomen i vårt samhälle och ännu värre blir det när vi närmar oss jul. Det är julklappar som ska köpas, julmat som ska planeras och lagas, pepparkakor som ska bakas och hemmet som ska städas… Förutom julbord, julfester och luciafiranden… Det är lätt att dras med i alla måsten och springa gatlopp för att hinna med att förverkliga det som är förknippat med jul.

Men det behöver inte vara så. Om du känner att du vill få till en förändring, så kommer här mina bästa tips för att frigöra tid för det du längtar efter.

1. Ta av dig offerkoftan

Ja, det låter kanske hårt, men faktum är att vi många gånger tror vi är maktlösa över vår tid. Att vi inte har något val. Vi tror att vi behöver göra så mycket, trots att vi egentligen tycker det är tråkigt. Det är liksom så livet är… Oftast handlar det om att vi gör saker av gammal vana, för att våra föräldrar gjorde det en gång eller för att vi tror att det förväntas av oss. Det här är kanske som mest påtagligt nu i juletider, med alla traditioner och normer som pockar på och får oss att tro att vi inte är bra föräldrar om vi inte gör pepparkakshus, bakar lussebullar och julgodis, gör eget julpynt med barnen och stoppar vår korv. Men varken du eller din omgivning blir glad av att du sliter ut dig på uppgifter som du inte tycker är roliga. Om du går omkring och känner dig otillräcklig och i brist på tid är det du kommer att utstråla. Det blir en självuppfyllande profetia som bara växer sig starkare ju mer du tänker på den. Det vi fokuserar på växer, du vet… Och under tiden drar du offerkoftan hårdare runt dig.

2. Kartlägg din tid

När du väl slängt offerkoftan och insett att du själv har makten över din tid är det dags för nästa steg. För tidsdagbok under några veckor för att se vad du lägger din tid på. Värdera sen varje aktivitet… och var brutalt ärlig mot dig själv. Hur ser fördelningen ut? Hur mycket tid lägger du på sånt du tycker är tråkigt eller jobbigt? Vad kan du göra för att minska tiden du lägger på dessa aktiviteter? När du inser att du själv har makten över din tid, börjar saker att hända…

3. Identifiera din wow-faktor

Vi har ofta bra koll på det vi INTE vill göra, men vad vill du göra MER av? Vad får dig att le, att känna WOW?! Fundera på när du glömmer tid och rum, när du är i nuet, när du mår som bäst. Där har du nyckeln till det som får dig att må bra. Hittar du nån röd tråd i det som får dig att le? Hur kan du byta ut det du vill göra mindre av till det som får dig att le?

4. Ta hand om det du har

Att ha respekt för det du har tillgång till är den största och enskilt största insatsen du kan göra för att spara tid. Ät upp maten du handlar, laga dina kläder, vårda dina möbler och prylar och pimpa det du tröttnat på. Att shoppa tar tid, mycket tid. Googla på de livsmedel som håller på att bli dåliga och du kommer att upptäcka nya maträtter. Laga dina kläder, så kan du känna stolthet på köpet. Eller måla om den ärvda byrån, så får du en unik och personlig möbel som håller i många år. Och en snackis bland vännerna.

5. Konsumtionsbanta

En klockren följd av förra punkten. Att leta nya saker att shoppa tar tid, oavsett om du letar på nätet eller i den fysiska handeln. Gör en lista på vad du verkligen behöver, och håll dig till den. På den här listan finns inte plats för spontanköp eller tycka-synd-om-köp. Det är inte behov, utan begär. Sätt en maxbudget för vad du får handla för varje månad inom olika kategorier och gör det till en sport att nå målet. Eller bestäm dig för köpstopp under en viss period. De flesta som provar på köpstopp upplever det lättare än de hade trott. Och glöm inte belöningen när du uppnått målet! Fira!

6. Gå på skattjakt

Du sitter på massor med skatter som du förmodligen inte vet om. Du kanske till och med suckar över dina skatter. Jag pratar om dina prylar.

Prylar tar tid. De ska köpas, förvaras, skötas om och inte minst användas. Om du har prylar hemma som du inte använder…. har du också bundit in massor med resurser där. Så gå på skattjakt i ditt hem med öppna och kritiska ögon… Sälj prylar du inte använt det senaste året. Hyr ut maskiner, släp eller annan dyrbar utrustning. I ärlighetens namn får jag medge att den här aktiviteten tar tid i första ledet. Men… i det långa loppet vinner du massor med tid på att minska antalet prylar du äger. Friheten kommer på köpet. Jag lovar! Fundera också på vad du ska använda pengarna till. En efterlängtad semesterresa? Bjuda hela familjen på en upplevelse? Ta ledigt en dag? Hämta barnen tidigare på fritids en dag i veckan?

7. Mediedetoxa

Handen på hjärtat. Hur mycket tid lägger du på sociala medier, TV, playtjänster, nyheter med mera varje dag? Här försvinner massor av tid för många av oss. Ett sätt att få koll på detta är att aktivera tjänsten för skärmtid på din mobil. Då får du svart på vitt hur mycket tid du lägger på detta. Eller schemalägg en skärmfri dag. Eller välj att sluta ta del av nyheter, oavsett kanal. Här finns det mycket tid att hämta…

Här kan du läsa mer om mina tankar om tid

Varmt lycka till på tidsjakten. Dela gärna med dig om hur det funkade för dig.