Så skapar du inredning av sopor

 

spill-anna-karin-hall-designa

Idag berättar vi hur du kan skapa inredning av sopor i Uppsala Nya Tidnings bilaga Bostadsguiden. Kolla gärna in, så får du tips på hur du kan göra och tänka för att skapa inredning av sopor.

SÅ SKAPAr du INREDNING AV SOPOR

 • Titta på materialet med nya ögon innan du slänger det. Går det att använda till något annat än det var tänkt för?
 • Ändra inställning till det du har omkring dig. Försök se skönheten i det skavda och icke perfekta.
 • Engagera barnen och låt deras fantasti vägleda dig till ny inredning
 • Samla vänner till en workshop där ni tillsammans spånar kring nya användningsområden för det ni tänkt slänga
 • Våga tänka nytt och skapa ett hem som är personligt, unikt och speglar dig och ditt liv

Läs artikeln i e-tidningen eller logga in på UNT för att läsa reportaget på webben.

Vi ser fram emot att fler börjar se värdet i det vi oftast slänger!

#unt #uppsalanyatidning #bostadsguiden #hållbarinredning #upcycling #reuse #recycle

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Välkommen på lanseringsparty!

Vi ställer till med kalas! Välkommen till den exklusiva lanseringen av en unik inredningskollektion, perfekt för de som vill skilja sig från mängden. Dessutom gränslöst meningsfullt!

Efter ett års arbete är den äntligen här, Uppsalas första inredningskollektion producerad av spillmaterial tillsammans med människor som står utanför arbetsmarknaden. Möbler som blir en garanterad snackis bland kunder och vänner. Nu är det dags för premiär och du är bjuden!

TID: 10 mars kl 17-20

Plats: Uppsala Fönsterhantverk

Kom och låt dig inspireras av unika produkter, cool design och innovativa lösningar tillsammans med andra nyfikna. Den populära konferenciern Johanna Warme guidar oss genom kvällen med humor och personlighet.

 

 • Smutta på ekologiskt bubbel från Zebravine
 • Njut av närproducerade snittar från Triller Mat & Bröd
 • Mumsa på en hembakad kaka och sippa på kaffe
 • Träffa våra meningsskapare
 • Hör Anna-Karin Hall berätta om Meningsskaparnas resa och framtid
 • Lyssna till våra sponsorer när de berättar hur de arbetar med hållbarhet
 • Tävla och vinn hållbara priser
 • Njut av den personliga och oförglömliga föreställningen Miffomoppe

20 % lanseringsrabatt på våra produkter!

 

Inbjudan lansering

OSA

anna-karin@meningsskaparna.se senast 3 mars 2016. Skriv LANSERING i ämnesraden. Inbjudan gäller för dig och en vänBegränsat antal platser.

TA DIG HIT

Vi har begränsat antal p-platser, så vi rekommenderar samåkning eller buss 102 eller buss 809 från Uppsala Resecentrum till hållplats Årsta vägskäl.

Vägbeskrivning till Uppsala Fönsterhantverk

Tidtabell buss102

Tidtabell buss 809

Ett varmt tack till våra sponsorer och partners

Akademihotellet

Amanda Tillenius

Anna Lindström

Center för Vård och Omsorg

Initcia

Nanna Sveindsdottir

Nyansens Dagliga Verksamhet, Hudiksvalls kommun

Sättralunds Hantverk

The Friendly Home

Ting & Kaka

Triller Mat & Bröd

Uppsala Fönsterhantverk

Zebravine

 

Välkommen till en meningsfull kväll med ett fullmatat schema där det unika står i centrum.

Anna-Karin Hall

Grundare/VD Meningsskaparna

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Vår video är klar!

Nu äntligen är det premiär på vår video! Det har tagit sin tid, av olika randiga och rutiga skäl, men nu är den på plats. Vi är stolta och glada, även om det känns oerhört märkligt och läskigt att se och höra sig själv…

Så ta en titt och säg vad ni tycker. Vi tar tacksamt emot feedback! Vi är förstås också tacksamma om ni vill sprida den vidare till de ni tror kan vara intresserade.

Önskar er en meningsfull dag!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Så tapetserar vi med gamla kartor och bokomslag

Den 10 mars lanserar vi vår första inredningskollektion genom att bjuda in till en utställning. Arbetet med utställningen är i full gång och till  min hjälp har jag Anna Lindström. Tack och lov, får jag säga! Vet inte hur det skulle gå annars…Och kul har vi!

Idag har vi tapetserat två fondväggar med kartor och bokomslag. Lapptäckstapeter alltså. De ska skapa rumskänsla i utställningen, där vi kommer att ha olika teman.

Det känns alltid lika bra att ta vara på det som andra slänger, i det här fallet gamla inaktuella kartböcker och bokomslag från böcker som ingen läser längre. Nu får de ett nytt liv som superfin och cool fondvägg! Varför tapetsera med vanliga tapeter när man kan få en unik och personlig vägg som dessutom kan kopplas till verksamheten eller ett tema?

Har ni ett rum som behöver fixas till är det här kanske en idé att fundera över. Hör av er till oss om ni behöver hjälp!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Hämtar hållbara draperier hos Ting & Kaka

 

 

Arbetet med utställningen är i full gång. Våra meningsskapare Ting & Kaka jobbar med att sy draperier till utställningen. Idag hämtade jag de färdigsydda draperierna på TIng & Kaka.

Symaskinerna kördes för fullt när jag gick uppför trapporna till TIng & Kakas syateljé i Uppsala. Vid en symaskin satt Saba och sydde de sista stygnen på två draperier till vår utställning. Draperierna är sydda av tygstuvar och fodrade med gamla lakan. Allt i bästa hållbarhetsanda förstås.

Saba fick fria händer att designa draperiet. Hon valde att göra ett gröngult draperi och ett blårött. Saba visade stolt upp draperierna och undrade om de blev som jag tänkt. De var så fina! Vilket jobb och vilken noggrannhet! Jag är imponerad, glad och stolt att Saba och de andra på Ting & Kaka är meningsskapare. Tillsammans med de andra meningsskaparna kommer vi att göra massor med fin inredning i framtiden :-).

PS. Vår utställning inleds med ett lanseringsevent den 10 mars och pågår sen under resten av mars och halva april. Mer om det senare ;-).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Så motiveras vi till klimatsmarta val

Vi matas med alarmerande siffror om försurade sjöar, höjda havsnivåer och ökad global temperatur Vi uppmanas att äta mindre kött och källsortera mer. Retoriken är uppmanande och domedagspräglad. Ändå fortsätter de flesta att leva som vanligt. Bryr sig inte folk eller vad är det som händer?

Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet publicerade nyligen en debattartikel om vad som motiverar människor till ett klimatsmart agerande. Artikeln baseras på en studie med 6 000 människor i 24 länder. Det visade sig att budskap som handlar om vad vi ska undvika inte alls motiverade människor att ändra sitt beteende. Det var de upplevda fördelarna med ett mer klimatsmart framtida samhälle som motiverade människor att agera. Skrämseltaktik fungerar bara om lösningen finns nära till hands.

Vi vill ge dig ett lockande alternativ

Vi kan konstatera att vi faktiskt har ganska bra koll på hur miljöproblemen ser ut idag. Det som saknas är alternativ som är tillräckligt bra för att vi ska börja förändra vårt beteende. Det är precis där vi vill göra en insats. Vi vill bidra till att förändra människors beteende genom att göra möbler och inredning som upplevs så bra att man vill ha det. Inredning som är personlig, cool, unik och oväntad. Möbler som genererar frågor, gissningar och kommentarer till ägaren. Inredning som blir en snackis. Vår förhoppning är att det ger ringar på vattnet, så att fler vill ha en inredning som sticker ut. Inte för att det är ett bra sätt att använda våra resurser, utan för de fördelar det ger mig som köpare. Att jag bidrar till ett klimatsmart samhälle blir en bonus.

Vi är övertygade om att vi behöver utgå från behoven och visa på alternativ som gör det tillräckligt lockande för att jag som individ ska vilja bryta mina mönster. Det är dags att agera mer och prata mindre. Därför slutar jag nu ;-).

Ta en titt på våra produkter

Debattartikeln Bästa strategin för att motivera klimatagerande

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Glad i hjärtat efter möte hos Initcia

Lotta, Pia och Håkan från Initcia

Lotta, Pia och Håkan på Initcia

 

Det är så kul och spännande att lära känna nya meningsskapare! Idag var det dags igen, när jag gjorde ett besök på Initcia.

Det var andra mötet idag. Jag har tidigare träffat Hanna Rådberg och Annica Mansby för att se om det fanns möjlighet att jobba tillsammans. Och det fanns det. Så kul när man hittar själsfränder med samma värderingar som en själv.

Idag var det dags för ett möte kring vår hemsida och inbjudan till lanseringspartyt den 10 mars. Initcia ska hjälpa mig med detta och jag är djupt tacksam! Håkan Marklund kommer att fotografera både produktbilder, miljöbilder och mingelbilder under eventet. Pia Svensson fixar illustrationer till webben och hjälper till med formgivningen av inbjudan. Lotta Hoffner kommer att redigera texter till inbjudan.

Gick från mötet glad i hjärtat och med hopp om ett bra samarbete!

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

På jakt efter meningsskapare

Såga sönder fönsterbåge

Jakten på nya meningsskapare går vidare. Nyansens Dagliga verksamhet i Hudiksvalls kommun har redan tackat ja till att ingå som en del av Meningsskaparnas verksamhet, men vi behöver bli fler för att kunna producera våra hållbara produkter.

Med Uppsala Ekeby-skylten som vägledning rullar jag in vid ingång A i Ekeby Bruks gamla industrilokaler i Uppsala. I entrén möts jag av kaklade väggar, givetvis från Uppsala Ekeby. Jag passerar en utställning om verksamheten en trappa upp innan jag hittar dörren till Center för Vård och Omsorg (CVO). Center för Vård och Omsorg är ett bolag som bland annat erbjuder daglig verksamhet för personer med utvecklingsstörning. Idag ska jag träffa dem för att se om de delar vår syn på hur vi kan synliggöra mänskliga och materiella resurser.

en arbetsmarknad som värdesätter olikheter

Ulf Lindberg, biträdande chef för den dagliga verksamheten, möter upp och vi sätter oss i konferensrummet. Ulf har bullat upp med fikabröd – ett gott tecken ;-). Jag berättar om min vision om en arbetsmarknad där vi utgår från förmåga, värdesätter olikheter och där enkla jobb ses som en lika värdefulla som jobb som kräver högskoleutbildning. Jag berättar också om Meningsskaparnas planer om att sätta samman en arbetsgrupp med människor som idag inte får en plats på den ordinarie arbetsmarknaden, just för att deras förmågor inte ses som tillräckligt värdefulla. Tillsammans ska vi producera inredning och möbler av spillmaterial, alltså material som andra slänger. Inredning som ska säljas till hotell- och restaurangbranschen, större kontor och andra företag som vill stärka sin hållbarhetsprofil.

Vill ha meningsfulla arbetsuppgifter

Ulf berättar att de har pratat om att hitta meningsfulla arbetsuppgifter till de grupper som ingår i verksamheten, men ännu inte kommit igång. Vilken tajming!

Efter lite snack om lämpliga arbetsuppgifter, prissättning och annat är vi överens om att träffas efter sommaren för att fortsätta diskussionerna. Ulf är positiv och ser möjligheterna, både för verksamheten i stort men också för varje person som får möjlighet att utvecklas.

Glad och nöjd går jag ut i vårvärmen med goda förhoppningar om samarbete. Nu börjar det äntligen lossna!

CVO

Besök på Nyansens Dagliga verksamhet

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Hur många gullklimpar har du gått miste om?

Pippi som sakletare. Bild från https://frigan.wordpress.com

Förutsättningslöst går Pippi ut och letar efter gullklimpar. Hon ser värdet i allt hon ser och kommer på nya användningsområden för det mesta. Även en mutter kan vara en gullklimp. Allt beror på hur man ser på saken.

Pippi gillar att vara sakletare. Med öppna ögon går hon ut på sakletarjakt. Vi får väl se vad det blir, säger Pippi.  Tommy och Annika har en mer försiktig inställning. Får man verkligen ta allt man ser, undrar Annika. Ja, men bara om det ligger på marken, resonerar Pippi.

Pippis inställning är framgångsrik. Hon blir rik på resurser och har kul på köpet. En oslagbar kombination. Meningsskaparna vill också ta vara på alla de gullklimpar som går till spillo i dagens samhälle, både materiella och mänskliga. I projekt 400 % förenar vi båda.

MÅNGA GULLKLIMPAR FÅR ALDRIG CHANSEN

Projekt 400 % startades i en vilja att visa att bortglömda och ratade resurser är en tillgång. Men det gäller att se bortom det vi idag har som norm. För att få fler människor i innanförskap behöver vi justera vår syn på vad som räknas, vad som är en gullklimp. Alla de människor som står utanför arbetsmarknaden har aldrig fått chansen att briljera i rätt sammanhang. De besitter ofta kvaliteter som inte värderas på dagens arbetsmarknad. Lika smalt tänker vi när det gäller de materiella resurserna. Vi konsumerar och slänger prylar som aldrig förr. På återvinningsstationerna ligger massor med ratade gullklimpar.

FRÅN PROBLEM TILL RESURS

För att kunna skapa ett hållbart samhälle behöver vi tänka om. Vi behöver vidga vår syn på vad som är en resurs, vad som är värdefullt och skapa en vidare syn på vilka egenskaper som är viktiga på arbetsmarknaden. Det skulle bidra till att fler passar in, kommer till sin rätt och kommer i innanförskap istället för utanförskap. Vi behöver också tänka om när det gäller vår syn på vad som är materiellt gångbart. Istället för att slänga ut och köpa nytt i en rasande fart, behöver vi fundera på hur vi kan använda det vi redan har. Genom att se bortom normerna, kan vi börja se de ratade och bortglömda resurserna som en tillgång istället för ett problem. Som en gullklimp. Jag är så glad att vi har hittat gullklimparna på Nyansens dagliga verksamhet. Nu har de fått chansen att briljera och göra gott som meningsskapare i Projekt 400 %. Hur många gullklimpar har du missat?

Projekt 400 %

Meningsskaparna på Nyansens dagliga verksamhet

Pippi som sakletare

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Filmtajm!

Idag hade vi den stora äran att ha filmaren Jörgen Inesjö här från One Lemon. Han ska hjälpa oss att föreviga vårt arbete i rörlig bild och idag var det Stora Filmdagen.

Syftet med videon är att visa det hantverk vi faktiskt gör och produktionen från skrot till färdig produkt. Vi valde att presentera vår ljuslykta. I videon vill vi också berätta varför vi gör det vi gör.

Det blev en heldag med filmning av alla moment och vinklar. Enligt planen skulle filmningen ta en halv dag, men… det blev en hel dag! Men oj, vad kul vi hade! Förhoppningsvis syns det i filmen sen :-).

Nu får Jörgen hem och jobba vidare och sen ska vi lägga på speaker också, det vill säga jag själv… Känns läskigt att spela in och höra sin egen röst, men det får gå!

Tack Jörgen för en inspirerande och rolig dag! Ser fram emot resultatet!

OneLemons Youtube-kanal

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone