Johan och jag firar trippelt.

Johan och jag firar 9-årsdag, 8-årsdagen för Johans operation och 7-årig förlovningsdag.

 

I januari 2011 fick vi beskedet att Johan hade tjocktarmscancer. Knappt ett år tidigare hade vi träffats första gången och redan efter första dejten visste vi att vi var rätt för varandra. Äntligen hade vi hittat rätt partner båda två! Vi flyttade ihop efter några månader och planerade ett liv tillsammans. Allt var perfekt. Jag hoppade runt på små moln. Så kom den där dagen. 22 januari 2011. Allt rämnade. Golvet försvann.

Jag skrek där ute på sjukhusparkeringen. Skrek ut min rädsla, min desperation, min förtvivlan…

I ett slag förändrades mitt sätt att se på livet och nu var bara en sak viktig. Att Johan skulle bli frisk. Det året fokuserade jag enbart på Johan och att han skulle få vård så fort som möjligt. Rädslan för ekonomin försvann, liksom intresset för mitt företag, min karriär… Allt blev oviktigt. Kraften och målmedvetenheten jag kände då förvånade mig. Vad kom allt ifrån? Bara min kärlek blev frisk, så vi kunde fortsätta vårt gemensamma liv. Och det blev han! Ett år senare hade han gått igenom operation och cellgiftsbehandling och läkarna hittade ingen mer cancer. Friskförklarad blev han för några år sen.

Det året förändrade mitt liv, mitt synsätt och min framtid. Det finns ett före och ett efter Johans sjukdom. Mitt i smärtan och oron för min kärlek, blev jag brutalt medveten om att livet är ändligt och kan förändras fort.

Men det här året var inte bara en kamp, det var också helt fantastiskt på många sätt. Det var ett helvete och ett himmelrike på samma gång. Yin och Yang…

Jag har aldrig varit så närvarande i nuet som då, jag har aldrig njutit så av blomdofter, andetagen från Johan, solens värmande strålar, budskapet i en låttext… Jag har aldrig haft sån närhet till mina känslor som då, aldrig känt mig så hel, så levande. Den här tiden gav mig därför en del insikter;

  • Livet är här och nu.
  • Lyckan finns i de små tingen vi har mitt framför oss.
  • Det bästa i livet är gratis.
  • Vi kan leva ett bra liv på ganska små inkomster.
  • Energin bor där motivationen finns.
  • Jag kan inte vänta till sen för att göra det jag vill.

Insikten om att jag behövde förändra mitt liv skavde allt mer. Det fortplantade sig i varje cell av min kropp, precis som den förhatliga cancern gör. Fast denna gång på ett positivt sätt.

Det fanns liksom ingen väg tillbaka, bara framåt. Efter Johans sjukdomsår blev jag fast besluten att skapa det liv jag alltid velat ha, men inte vågat drömma om. Mitt drömliv. Ett meningsfullt liv. En resa som varit både spännande, orolig, jobbig och utvecklande. Men det skriver jag om i ett annat inlägg… eller flera 😉